Google Analytics

Google Analytics İle Kitle Analizi

Hedef kitlelerimizi tanımak, bunları ölçümlemek, analiz etmek herkes için büyük önem taşır. Hedef kitlelerimizi etkili bir şekilde kullanabilmemiz için iyi bir şekilde analiz etme ve bu sayede website performansımızı artırma şansımız bulunmakta. Şimdi gelin Google Analytics’te oluşturduğumuz hedef kitlelerin analizini nasıl yapabileceğimize göz atalım.

Analytics ekranımızın sol tarafında bulunan araç çubuğundan Kitle başlığına tıklayalım. Burada yer alan Genel Bakış sekmesinde genel ziyaretçilerimizin hangi dili kullandıklarını, hangi cihazlardan ziyarette bulunduklarını, ortalama sitede kalma süreleri gibi bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

google analytics kitle analizi

Genel bakış sekmesinden sonra Kitleler başlığı altındaki diğer bölümlerden nelerin analizini yapabileceğimizden kısaca bahsedelim.

  • Etkin Kullanıcılar: Hedef kitle analizlerimiz için önemli bir metriktir. Seçtiğimiz tarih aralığına göre 1,7,14 ve 28 gün etkin olan kullanıcıları görebiliyoruz. Örneğin 1 gün etkin olan kullanıcılar; son 1 gün içerisinde en az 1 ziyaret gerçekleştirmiş kullanıcılarımızın sayısını görebiliyoruz.
etkin kullanıcılar
  • Yaşam Boyu Değer (Beta): Şu anda beta aşamasında olan bu metrik ile kullanıcı başına gelirin edinmeden sonraki ilk 90 günde günde nasıl değiştiğini görebiliriz. Buradaki grafikte artan bir değer olması bizim için büyük önem arz etmektedir. Burada bir diğer dikkat etmemiz gereken şey ise kanallara göre analiz etmemiz olacaktır. Bu sayede kanallarımızın performansını değerlendirebilir bu performansa göre de kanallarımıza bütçe dağılımını yapabiliriz.
yaşam boyu değer
  • Kohort Analizi (Beta): Yine aynı şekilde beta aşamasında olan bu metrik bize edinme tarihine göre kullanıcıları elde tutma tablosunu vermektedir.
kohort analizi
  • Kitleler: Özel olarak oluşturduğumuz kitlelerin detaylı analizini yapabildiğimiz bölümdür. Davranış, edinme değerlerini buradan ölçümleyebiliriz. Ben oluşturduğum hedef kitlelerden websitemde 15 saniye üstü kalanları seçtim. Analizini yapacağınız hedef kitlenizi seçtikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran karşılamakta sizi. Burada hedef kitlenize dahil olanlarıın yaş aralığı, cinsiyeti, ilgi alanları gibi bilgileri ve Diğer seçeneğine tıklayarak ulaşmak istediğiniz tüm bilgileri buradan seçebilirsiniz. Standart ekranımız da ise trafiğin geldiği kanalları, hangi trafikten ne kadar dönüşüm gerçekleştiğini ve bunun gibi birçok detaya ulaşabiliyoruz.
kitlele
  • Kullanıcı Gezgini: Bu bölümde Analytics’in otomatik olarak her kullanıcı için atadığı kimlikleri görebiliyoruz. Bu kimliğe göre de kullanıcıların davranışlarını inceleyebiliyoruz. Örneğin; 1. sıradaki kullanıcımız 5 oturum oluşturmuş ve 4 işlem gerçekleştirmiş. Bu kullanıcı kimliğine tıklayarak websitemizde ki davranışlarını detaylı olarak analiz edebiliriz.
kullanıcı gezgini
  • Demografi: Bu metrik bize ziyaretçilerimizin yaş ve cinsiyet ayrıntılarını vermektedir. Hangi yaş aralığındaki kullanıcılar belirlediğimiz tarih aralığında ziyarette bulunmuş, bunların cinsiyet dağılımı nasıl hepsini detaylıca görebiliyoruz.
demografi
  • İlgi Alanları: Ziyaretçilerimizin hangi ilgi alanı kategorisinde olduklarını bu bölümden görebiliyoruz. Yakın ilgi alanı, pazardaki segment ve diğer olarak 3’e ayrılıyor. Analytics yine bu bölümde de bize detaylı bilgi vermekte.
ilgi alanları
  • Coğrafi: Bu bölüm ise bize dil ve yer ile alakalı bilgiler vermektedir. Ziyaretçilerimizin hangi dili kullandıklarını, nerelerden websitemizi ziyaret ettiklerini görebiliyoruz.
  • Davranış: Bu bölümün altında ise birçok alan bulunuyor. Yeni-Geri Gelen Kullanıcılar, Sıklık-Yenilik, Etkileşim gibi metriklere ulaşabiliyoruz.

    Burada yeni kullanıcının daha önce websitemizde herhangi bir oturum gerçekleştirmediğini, geri gelen kullanıcının ise daha önce websitemizi ziyarette bulunduğunu söyleyebiliriz.

    Sıklık ve Yenilik alanında ise; belirli tarih aralığında toplam oturum ve sayfa görüntülenme sayılarını görebiliriz. Örneğin; bir adet oturum gerçekleştirenlerin kullanıcılar kaç adet oturum oluşturduğunu ve toplamda ne kadar sayfa görüntülediklerini görebiliriz.

    Etkileşim tarafında ise belirli tarih aralığında oturum süreleri ve bu süreler içerisinde kaç adet ziyaretçinin olduğunu ve aynı zamanda kaç sayfa görüntüleme sayısı olduğunu da görebiliyoruz.

    Oturum Kalitesinde de ziyaretçilerimizin gerçekleştirdiği oturumların kalite sınıflandırılmalarını görebiliyoruz. Oturum kalitesi belirlediğimiz hedeflere göre otomatik olarak belirleniyor. Burada ortalama oturum kalitesinin yüksek olduğu kanallara daha fazla bütçe aktarımı yapabiliriz. Bunun yanında E-Ticaret siteleri için dönüşüm olasılığı metriği de bir o kadar önem taşımakta.

    Teknoloji bölümünde de ziyaretçilerimizin kullandığı tarayıcı ve işletim sistemi hakkında oldukça fazla bilgi alabiliyoruz. Ağ bölümü ise artık desteklenmemektedir.
  • Mobil: Mobil tarafta ise genel bakış sekmesinde bize masaüstü, mobil ve tabletteki dönüşüme yönelik davranış sayısını görebiliyoruz. Genelde mobil tarafta dönüşüm oranı daha yüksek olmaktadır. Ayrıca ziyaretçinin mobil cihazının marka ve model bilgisine de ulaşabiliyoruz.
mobil kullanıcılar raporu
  • Cihazlar Arası (Beta): Bu bölümde bir kullancının kaç farklı cihazdan oturum gerçekleştirdiğini görebiliyoruz. Yalnızca mobil kullananlar, yalnızca masaüstü kullananlar, her ikisini kullananlar gibi bilgilere ulaşabiliyoruz. Burada Cihaz Yolları bölümü bizim için önemlidir. Kullanıcı ilk olarak hangi cihazla ziyaret gerçekleştiriyor daha sonra hangi cihazla ikinci ziyareti gerçekleştiriyor görebiliriz.
  • Karşılaştırma: Bu alanda ise kanal, yer ve cihaz karşılaştırmalarını belirlediğimiz tarihlere göre raporlayabiliyoruz. Performans değişimini inceleyebilmek adına iyi bir metrik.
  • Kullanıcı Akışı: Ziyaretçilerimizin ilk geldikleri sayfayı ve daha sonra ziyaret ettikleri sayfaları, hangi sayfalardan çıkış yaptıklarını gibi bilgileri grafik şeklinde görebiliyoruz.
kullanıcı akışı

Biraz uzun bir içerik oldu ancak faydalı olacağını düşünüyorum. Google Analytics kitle analizini bu içerikteki bilgiler doğrultusunda kolayca yapabilirsiniz. Konuyla ilgili aklınıza takılan her türlü soru için Bir Cevap Yazın kısmından bana yazabilirsiniz.

Daha iyi içerikler üretebilmek ve sizlere daha faydalı olabilmek için konuları detaylıca anlatmaya çalışıyorum. Umarım faydalı olmuştur.🙂

Bir sonraki içerikte görüşmek üzere!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu