Google Analytics

Google Analytics Hedef Oluşturma Adımları

Bu içerik sayesinde Google Analytics hedef oluşturma adımlarını öğrenerek websiteniz içerisindeki etkinlikleri, dönüşümleri sizin için anlamlı olan verileri nasıl sınıflandıracağınızı ve bu sayede website performansını hedefleriniz doğrultusunda daha anlamlı veriler ile ölçümleyebileceksiniz. Ayrıca oluşturduğunuz her hedef farklı değerlere sahip olabilir. Bu hedeflere nasıl değer atayacağınıza da değineceğiz. Şimdi bu adımları uygulamaya başlayalım.

Hedef Oluşturun

İlk olarak Google Analytics ekranımızın sol alt köşesinde bulunan analytics yönetici simgesine tıklayarak yönetici ayarlarımıza gidiyoruz. Daha sonra ‘Görünüm’ menüsünün altında bulunan ‘Hedefler’ bölümüne geliyoruz. Daha önce hiç hedef oluşturulmadığı için burada herhangi bir veri gözükmeyecektir. Daha sonra yeni hedef simgesine tıklayarak hedef oluşturmaya başlayalım. Karşımıza iki seçenek çıkıyor, şablon ve özel olarak. Burada sistem tarafından otomatik oluşturulan şablonlardan hedeflerinize uygun olanı seçebilirsiniz veya kendiniz özel ayarlama yapabilirsiniz. Ben özel seçeneği ile devam ediyorum.

Hedef Türünü Seçin

Bu adımda size 4 farklı hedef seçeneği sunulmaktadır. Size uygun hedef türünü seçerek devam edebilirsiniz. Hangi hedef türünü seçeceğinize karar veremiyorsanız aşağıdaki kısa açıklamalar size yardımcı olacaktır.

  • Hedef: Website ziyaretçilerinizin belirli bir açılış sayfasına ulaşıp ulaşmadığını görebileceğiniz seçenektir. Genelde en fazla bu seçenek kullanılmaktadır. Örneğin; websiteniz form dolduruyorsunuz ve kullanıcılar ilgili formu doldurduktan sonra belirli bir sayfaya gidiyorlar. Bu seçenek ile ziyaretçilerin ne kadarının form doldurduğunu görebilirsiniz.
  • Süre: Ziyaretçilerinizin ne kadarının hedeflediğiniz oturum süresini tamamladıklarını görebilirsiniz.
  • Oturum başına sayfa/ekran sayısı: Websitenize gelen ziyaretçilerin örneğin, oturum başına 3 sayfa dolaşmaları sizin için önemliyse bu seçeneği kullanabilirsiniz.
  • Etkinlik: Analytics üzerinden tanımladığınız etkinlikleri ziyaretçilerinizden kaçının gerçekleştirdiğini bu seçenek ile görebilirsiniz. Örneğin; bir sayfanıza video eklediniz ve bu videonun izlenmesi sizin için değerliyse hedef olarak belirleyerek gerçekleşme sayısına ulaşabilirsiniz.

Akıllı Hedefler: Websitenizdeki en değerli etkinlikleri gerçekleştiren kullanıcılara ulaşmanızı sağlar. Bu etkinlikler oturum süresi, oturum başına sayfa gibi metrikler ile sistem tarafından belirlenir ve dönüşüme en yakın ziyaretçiler bu kitleye dahil edilir.

analytics hedef oluşturma adım1

Hedef Ayrıntılarını Oluşturun

Bu bölümde belirlediğiniz hedeflemelerin gerekli bilgilerini gireceğiniz bölüm bulunmaktadır. Ben hedef türü olarak ‘Hedef’ seçeneği ile devam ediyorum.

analytics hedef oluşturma adım1
  • Hedef: Bu bölüme ziyaretçilerinizin iletişim formunu doldurduktan sonra gidecekleri sayfa bilgisini girebilirsiniz.
  • Değer: Her hedefin değeri sizin için farklı olabilir. Bu seçeneği isteğe bağlı olarak kullanabilirsiniz.
  • Dönüşüm Hunisi: Belirlediğiniz hedeflere ziyaretçilerinizin ulaşabilmesi için geçtiği adımları (url) bu seçeneği kullanarak belirleyebilirsiniz. Kullanılma zorunluluğu yoktur. Ben ziyaretçilerimizin anasayfamıza geldiğini burada form doldurabilmek için üye olmaları gerektiğini ve daha sonra form sayfasına geldikleri örneğiyle adımları oluşturdum.

Oluşturduğunuz Hedefleri İzleme

Hedeflerinizin performansını ölçümleyebilmemiz, belirlediğimiz hedefleri gerçekleştiren ziyaretçilerin bilgilerine ulaşarak genel performansın ne durumda olduğunu görebilmemiz bizim için oldukça önemlidir.

Oluşturduğunuz hedefleri görüntülemek için Google Analytics ekranımızın sol tarafında bulunan menüden Raporlar > Dönüşümler > Hedefler adımlarını izleyebilirsiniz.

Google Analytics ile en fazla 20 tane hedef oluşturabiliyoruz. Oluşturduğumuz hedefleri silebileceğimiz bir seçenekte bulunmamaktadır. İleride kullanmadığınız hedeflerde değişiklik yaparak sizin için önemi yüksek olan hedeflemeleri ayarlayabilirsiniz. 20’den fazla hedef oluşturabilmek için Analytics üzerinden yeni bir görünüm oluşturmanız gerekmektedir.
Google Analytics ile hedef kitle oluşturma ve düzenleme ile ilgili tüm detaylara https://support.google.com/analytics/answer/1032415?hl=tr linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu içerikte Google Analytics hedef oluşturma adımlarını incelemiş olduk. Konuyla ilgili istediğiniz zaman uzaktan destek sağlayabilirim sizlere. Umarım faydalı bir içerik olmuştur.

Bir sonraki içerikte görüşmek üzere!🙂

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.. Çalıştığım projede cok işimize yaradı..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu