Google Alışveriş Reklamları Optimizasyon Stratejileri
Google alışveriş reklamları oluşturmamızdaki nihai amaç, son kullanıcıya doğrudan satış yaparak kârlılık ve gelir artışı sağlamaktadır. Bu nedenle oluşturduğumuz alışveriş reklamlarının performansı günün sonunda bize sağladığı kârlılığa göre belirlenmektedir. Satışa yönelik yaptığımız reklamların bize para kazandırmaması sonucunda harcadığımız zaman ve efor boşa gitmiş olacaktır.
Bu içerikte tüm bu olumsuzlukları minimuma indirmek ve oluşturduğunuz alışveriş kampanyalarınızdan maksimum verimi alabilmeniz için alışveriş reklamlarında kullanabileceğiniz en etkili optimizasyon stratejilerinden bahsedeceğim. Optimizasyonların nasıl yapılacağını Google Ads ve Merchant Center hesapları üzerinden ayrı ayrı inceleyeceğiz. Hazırsanız başlayalım!
Merchant Center Hesap Optimizasyonu
Google alışveriş reklamları yönetiyorsanız Merchant Center kullanımını en iyi şekilde yapabilmeli ve sağladığı tüm faydalardan yararlanmalısınız. Çoğu reklam veren Merchant Center hesabını sadece alışveriş kampanyalarını oluştururken ürün verilerini göndermek için kullanıyor ve yapacağı tüm optimizasyonu sadece Google Ads üzerinden yapıyor. Bu davranış alışveriş reklam performansınızı artırabilir evet ancak neden daha iyisi olmasın.🙂
Ürün Feed Kontrolü
Ürün feed dosyası sayesinde tüm ürünlerimizin detaylı bilgilerini Google’a gönderebiliyoruz. Feed dosyamızın sağlıklı olması yani ürünlerle ilgili tüm detayları doğru şekilde iletilmesi reklam performansımızı doğrudan etkileyecektir. Burada Merchant hesabımız üzeriden eksik yada yanlış gönderilen ürün bilgilerini kolayca görebileceğimiz bir ekran bulunuyor.
Merchant Center hesabımızın sol menüsünde yer alan Ürünler > Teşhis bölümüne gelerek bu detaylara ulaşabiliriz. Teşhis sayfasında kırmızı renkte olan uyarılar ürünlerin onaylanmadığını yani gösterilmeyeceğini, turuncu renkteki uyarılar ürünlerin tam performanslı çalışmadığını göstermektedir. Bu uyarıları dikkate almanız ve olabildiğince sorunları çözmenizde fayda var. Reklam performansınızı doğrudan etkileyecektir.
Ürün Bazında Performans Kontrolü
Alışveriş reklamlarını optimize ederken ürünlerin performansını da göz önünde bulundurmalıyız. Sunduğumuz ürünlerin arasında kârlılığı yüksek yada düşük ürünler bulunabilir. Tıklama başına vereceğimiz teklifleri bunları segmente ederek belirlemeliyiz.
Ayrıca dönüşüm maliyetleri açısından da her ürünü incelemeli, ürün performansına göre yani dönüşüm maliyeti yüksek ürünlere daha düşük teklifler vererek yada bu ürünleri alışveriş reklamlarımızda pasif duruma getirerek genel kampanya performansımızı artırabiliriz.
Ürün performans kontrolünü yapabilmek için oluşturduğumuz alışveriş kampanyasını seçerek sol tarafta bulunan sütunlardan Ürünler sekmesine gelmeniz yeterli olacaktır. Burada maliyet/dönüşüm metriğini aktif ederek ve yüksekten düşüğe sıralayarak en fazla reklam maliyeti oluşturan ürünleri görebilirsiniz.
Negatif Anahtar Kelime Ekleme
Google Ads arama ağı reklamlarında olduğu kadar alışveriş kampanyaları içinde negatif anahtar kelime çalışması yapılması gerekiyor. Arama terimleri günlük olarak kontrol edilmeli ve burada alakasız olan ve dönüşüm getirmeyen kelimelerin negatif listesine alınması gerekiyor.
Yapılan aramaların jenerik kelimelerden oluşması ürünlerimizin listelenmesine sebep olacak ve belki de sadece bilgi almak isteyen kullanıcılar reklamlarımıza tıklayarak boşa tıklama maliyetine sebep olacaklardır. Tüm bunlar göz önüne alındığında negatif anahtar kelime çalışması bizler için büyük önem arz etmektedir.
Yüksek Çözünürlüğe Sahip Görseller
Ürün görselleri E-ticaret siteleri için vitrin niteliğindedir. Kullanıcıları sadece kullandığınız iyi görsellerle bile satışa yönlendirebilirsiniz. Bundan dolayı ürün görsellerimizi yüksek çözünürlükte, sade ve mümkünse birden fazla görsel ile müşterilerimize sunmamız gerekmekte.
Google alışveriş reklamlarında kullanılan ürün görsellerinde sadeliğe önem vermektedir. Ürün görsellerinde sadelik sağlanmazsa Google onayından geçmeme ihtimalini de unutmayın. Dikkat ederseniz alışveriş alanında listelenen ürünlerin neredeyse tamamı anlattığım bu özelliklere sahip.
Detaylı Ürün Başlıkları
Kullanıcıların arama niyetlerine göre ürün başlıklarını optimize etmemiz alışveriş reklam performansımızın artmasını sağlayacaktır. Ürün başlıklarında olabildiğince detaylara yer vermemiz gerekiyor. Marka, cinsiyet, beden, renk ve bunlar gibi ürünleri daha detaylı tanımlamaya özen göstermemiz gerekiyor.
Hazır E-ticaret paketlerinde olduğu gibi otomatik oluşturulan ürün feed dosyası websitemizdeki ürün başlıklarını otomatik olarak çekmektedir. Ancak website üzerinden herhangi bir değişiklik yapmadan da feed kuralları sayesinde ürün başlıklarını optimize edebilirsiniz. (İlerleyen günlerde feed kuralları ile ilgili detaylı bir içerik oluşturacağım.)
Örneğin; nike koşu ayakkabısı kelimesiyle arama yapan bir kullanıcı olduğunu varsayalım. Ayakkabıları kategorilerine göre düzenleyip koşu ayakkabısı olanları, basketbol ayakkabısı olanları vs. ürün başlıklarında geçirerek hem tıklama oranlarımızı artıracak hemde daha alakalı aramalarda gösterim almış olacağız. Aşağıdaki görselde koşu ayakkabısı arayan bir kullanıcı sizce ilk olarak hangisine tıklar?🙂
Ürün Açıklamaları Optimizasyonu
Alışveriş reklamlarında sıralamayı etkileyen bir diğer faktör ise ürün açıklamalarıdır. Açıklama kısmında ürün özelliklerinden daha ayrıntılı bir şekilde bahsetmeli ve yine arama terimleri göz önünde bulundurularak anahtar kelimeleri bu açıklamalarda geçirmeliyiz. Google’a ürünlerimizle ilgili ne kadar detaylı bilgi verebilirsek bizi sıralamalarda o kadar yukarı taşıyacaktır.
Alışveriş Reklamları Kampanya Yapısı
Yapabileceğimiz bu optimizasyonların dışında en başta iyi bir kampanya yapısına sahip olmamız gerekiyor. Peki bu nasıl olacak? Reklam verenler genelde alışveriş kampanyalarını tek bir ürün grubu şeklinde yayın almaktadırlar. Bu şekilde reklamlar potansiyel performansının çok altında yayınlanarak daha düşük kazanç elde edilmesine sebep olabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için ürün grupları oluşturarak bizim için değerli olan ve kârlılığı yüksek kategorilere daha fazla bütçe ayırabilir ve buradaki ürünlerin daha fazla gösterim almasını sağlayabiliriz. Bunu yaparken ürünlerimizi marka, ürün türü, ürün kategorisi gibi segmentlere kolaylıkla ayırabiliyoruz.
Ürün gruplarına ayırma işlemini Alışveriş kampanyamızın içerisinde hemen solda bulunan Ürün grupları bölümünden yapabiliyoruz. Bu alanda standart olarak tüm ürünler şeklinde tek bir ürün grubu oluşuyor. Tüm ürünlerin sağ tarafında bulunan ‘+’ işaretine tıklayarak segmente edeceğimiz ürün gruplarını seçtikten sonra bunlara özel teklif ve optimizasyonları da yapabiliyor olacağız. Örneğin; marka bazlı ürün grubu oluşturmak istiyoruz.
Bu içerikte Google alışveriş reklamları optimizasyon stratejilerinden bahsetmiş olduk. Optimizasyonlar tabii ki bunlarla sınırlı değil. Feed kurallarını kullanarak daha etkili optimizasyon stratejileri geliştirebiliyor olacağız. Takipte kalın!🙂 Bir sonraki içerikte görüşmek üzere.