Google Ads

Google Ads Nedir? (2020)

Google Adwords (yeni adıyla Google Ads), yeni müşterilere ulaşmanıza ve işletmenizi büyütmeye yardımcı olan online reklam aracıdır. Google reklamlarında, sadece tıklama aldığınızda ücretlendirilirsiniz. Google reklam komisyonu adı altında herhangi bir ücret almamaktadır. Reklam fiyatları ise (Tıklama Başı Maliyet) 10-15 Kr ile başlar 20 TL’lere kadar çıkabilmektedir. Tıklama başı maliyetleri ise kendi bütçenize uygun bir şekilde belirleyebilirsiniz.

Google Ads Nasıl Çalışır?

Google üzerinden arama yapan kişilere, belirlediğiniz anahtar kelimeler ile reklamlarınızı göstererek daha fazla trafik ve dönüşüm elde edebilme şansınız var. Reklamlarınız organik arama sonuçlarının en üst veya en alt kısmında bütçe ve kalite puanınıza göre sıralanarak yayınlanır. Arama sonuçlarındaki url kısmının sol tarafında bulunan ‘Ad’ ifadesi işletmenin google reklamlarını kullandığını göstermektedir.

Google Ads Nasıl Çalışır?

Neden Google Ads?

Google üzerinden reklam vermenizin size kazandıracağı birçok avantajı var. İşletmenizin büyümesine katkı sağlayacak bu avantajların neler olduğuna birlikte bakalım.

  • Türkiye’de internet kullanıcılarının %95’i Google arama motorunu kullanmaktadır.
  • Google reklamlarına ayırdığınız bütçenin geri dönüşümünü ölçebilir ve anında müdahalelerde bulunabilirsiniz.
  • Lokasyon hedeflemesi yaparak işletmenizin bulunduğu konuma veya çevresine göre özel hedefleme yapabilirsiniz. Böylelikle işletmenize daha fazla müşteri çekip satışlarınızı arttırabilirsiniz.
  • Google Ads reklamlarına ayırdığınız bütçeyi tamamen kendiniz belirleyebilirsiniz. Böylelikle online reklamlara ayırdığınız bütçeyi esnek bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Marka veya ürünlerinizin reklamlarını sadece belirlediğiniz kitleye gösterebilirsiniz. Böylelikle hem bütçeden tasarruf sağlarsınız hemde potansiyel müşterilerinize daha kolay ulaşma imkanı sağlarsınız.
Neden Google Ads

Google Ads Reklam Türleri

Google Ads ile ilgili genel bilgileri öğrendikten sonra şimdi kampanya türlerinin neler olduğundan bahsedelim ve bu kampanya türleri ile neler yapabileceğinizi konuşalım. Google Ads kampanyaları 5 ana başlıktan oluşmaktadır;

  • Arama Ağı Reklamları
  • Görüntülü Reklamlar
  • Alışveriş Reklamları
  • Video Reklamlar (Youtube Reklamları)
  • Mobil Uygulama Reklamları

Arama Ağı Reklamları

Google ile arama yaptığımızda karşımıza çıkan metin formatındaki reklamlardır. Reklamverenler tarafından en çok kullanılan reklam modelidir. Organik arama sonuçlarından üst ve alt kısımlarında en fazla 8 tane olacak şekilde yayınlanmaktadır.

arama ağı reklamları
Arama ağı reklamları hakkındaki tüm detaylara https://support.google.com/google-ads/answer/1722047?hl=tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüntülü Reklamlar

Google iş ortağı sitelerde (Haber Siteleri vb.), videolarda veya mobil uygulamalarda karşımıza görsel olarak çıkan reklamlardır. Bu reklamları sabit veya hareketli görsel şeklinde online kullanıcılara gösterebilirsiniz.

Görüntülü Reklamlar
Görüntülü reklamlar hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgilere https://support.google.com/google-ads/answer/2404190?hl=tr adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Alışveriş Reklamları

Alışveriş reklamları, internet üzerinden satış yapan işletmeler için kullanılan Google Ads reklam türüdür. Satışını yaptığınız ürünlerin her biri için tek tek reklam oluşturmak yerine ürün bilgilerinin yer aldığı (ürün adı, fiyatı, resmi vb.) feed dosyası oluşturarak tek seferde tüm ürünlerin reklamını verebilirsiniz.

Alışveriş Reklamları
Alışveriş reklamları hakkındaki tüm detaylara https://support.google.com/google-ads/answer/2454022?hl=tr linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Video Reklamlar (Youtube Reklamları)

Video reklamlar, youtube veya görüntülü reklam ağında reklam vermenize olanak sağlar. Youtube reklamlarını Masthead (Anasayfa Reklamı) başta olmak üzere dört şekilde yayınlayabilirsiniz.

Video Reklamlar (Youtube Reklamları)
Video (Youtube) reklamları hakkındaki tüm detaylara https://support.google.com/google-ads/answer/6052202?hl=tr&ref_topic=3119118 adresinden ulaşabilirsiniz.

Mobil Uygulama Reklamları

İşletmenizin sahip olduğu iOS veya Android mobil uygulamaların Arama Ağı, Görüntülü Reklam Ağı, Youtube gibi alanlarda tanıtılmasına yardımcı olmaktadır.

Mobil Uygulama Reklamları
Mobil uygulama reklamları için Google tarafından hazırlanan dökümana https://support.google.com/google-ads/answer/6357635?hl=tr linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sık Kullanılan Google Ads Terimleri

anahtar kelime

Anahtar Kelime: Reklamınızın tetiklenmesini istediğiniz kelimelerdir. Belirlediğiniz anahtar kelimeler Google üzerinden aratıldığında reklamınızın gösterilmesini sağlamaktadır.

Tıklama (Click)

Tıklama (Click): İnternet kullanıcılarının reklamınızı görmesi sonucu ürün, hizmet veya daha fazla bilgi alması için reklamınıza tıklamasıdır. Bunlar hesabınıza ‘Tıklama (Click)’ metriği olarak kaydedilir.

Gösterim (Impression)

Gösterim (Impression): Reklamınızın Google’da kaç defa görüntülendiğini öğrenmek için kullanılan terimdir. Reklamınızın kaç kişiye gösterildiğini öğrenmek için bu metriği inceleyebilirsiniz.

Teklif

Teklif: Reklamınıza gelen her bir tıklama için Google’a ödeyeceğiniz maksimum tutardır. Bu tutarı Tıklama Başı Maliyet (TBM) ile belirleyebilirsiniz. Eğer kullanıcı reklamınızı gördüğü halde tıklamazsa herhangi bir ücret ödemezsiniz.

Tıklama Oranı (CTR)

Tıklama Oranı (Click Through Rate): Reklam performansınızı izlemede kullanabileceğiniz bir metriktir. Reklamınızı gören kullanıcıların ne kadarının reklamınıza tıkladığını göstermektedir. Reklam alaka düzeyinizin yüksek olması tıklama oranınızı arttıracaktır.

Kalite Puanı

Kalite Puanı: Kalite puanı ile reklamınızın kalitesini ölçebilir, gerekli optimizasyonları yaparak tıklama başı maliyetleri azaltabilirsiniz. Kalite puanınız ne kadar yüksek olursa Google’a ödeyeceğiniz tıklama başı ücret daha düşük olacaktır.

Google Ads Kampanya Yapısı

Google reklamlarını oluştururken belirli bir hiyerarşik yapı izlersiniz. Başta kampanya olmak üzere reklam grubu, reklam kreatifi şeklinde kurulum sağlarsınız.

Google Ads Kampanya Yapısı

Her reklamın kreatif modeli farklıdır. Şöyle ki;

  • Arama ağı reklamlarının kreatifi metinlerden oluşur.
  • Display (GDN) reklamların kreatifi görsellerden oluşur.
  • Youtube reklamlarının kreatifi ise videolardan oluşmaktadır.

Google Ads ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı bu içeriğin sonuna geldik. Yazıyla ilgili aklınıza takılan tüm soruları Bir Cevap Yazın kısmından sorabilirsiniz. Dilediğiniz her konuda benimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu