Google Ads

Google Ads ile Nasıl Reklam Verilir ?

Bir önceki yazımızda Google Ads nedir ve nasıl kullanılır sorularının cevabını genel olarak ele almıştık. Şimdi Google Ads kullanımıyla ilgili daha detaylı bilgilere değineceğiz. Google Ads ile nasıl reklam verilir sorusuyla başlayalım.

Google reklamı vermek için aşağıdaki adımların tek tek uygulanması gerekmektedir.

  • Aktif bir Gmail hesabınızın olması
  • Gmail hesabınızla Google Ads hesabı açılması
  • Google Ads hesabınıza ödeme yönteminizin tanımlanması
  • Son olarakta Google reklam kampanyası oluşturulması.

Şimdi bu adımları ayrıntılı bir şekilde uygulamaya başlayalım.

Gmail Hesabı Açılması

Google Ads hesabınızı oluşturmadan önce hemen google.com/intl/tr/gmail/about/ adresine girerek ‘Hesap oluşturun’ butonuna tıklayıp kendimize bir Gmail hesabı oluşturalım .

Gmail Hesabı Oluşturma

Daha sonra karşınıza çıkan ekranda gerekli alanları doldurup ‘İleri’ butonuna tıklayınız.

Gmail Hesabı Oluşturma Aşaması

Bu aşamadan sonra sizden cep telefonu numaranızın girilmesi istenecek ve Gmail, girdiğiniz numaraya bir doğrulama kodu göndererek sizden bu kodu isticek. Doğrulama kodunuzu girdikten sonra artık bir Gmail hesabına sahipsiniz.

Google Ads Hesabı Oluşturulması

Gmail hesabımızı oluşturduktan sonra giriş yaparak ads.google.com adresine girelim ve ‘Hemen başlayın’ butonuna tıklayalım. Karşımıza çıkan ekranda ‘Uzman Moduna Geçin’ butonuna tıklayarak bu adımı atlayalım. Yukarıdaki seçenekler üzerinden de kampanya oluşturabilirsiniz ancak buradan oluşturmanızı tavsiye etmem.

Google Ads Hesabı Oluşturma

Daha sonra karşımıza kampanya türleri çıkacak. Ancak burada da hiçbir seçim yapmadan ‘Kampanya olmadan bir hesap oluşturun’ butonuna tıklayarak bu adımı atlıyoruz ve bizden para birimi, saat gibi bilgileri istiyor. Buraları da doldurduktan sonra vaktimizin büyük bir bölümü geçireceğimiz işte o Google Ads paneli karşımızda!

Google Ads Hesabı Oluşturma Adımları

Google Ads Hesabına Ödeme Yöntemi Tanımlanması

Oluşturduğumuz kampanyalarımızı yayına alabilmemiz için hesabımıza ödeme yöntemi tanımlaması yapmamız gerekmektedir. Google Ads panelinin sağ üst tarafında bulunan ‘ARAÇLAR VE AYARLAR’ (anahtar simgesine) butonuna tıklayarak ‘Faturalandırma’ bölümü altında ki ‘faturalandırma ayarları’ na gelelim.

Google Ads Ödeme Yöntemi Tanımlama

Daha sonra karşımıza çıkan ekranda bizden fatura adresi, işletme bilgileri, ödeme yöntemi gibi bilgiler istenmekte. Gerekli alanları doldurduktan sonra artık Kampanya oluşturmaya hazırız.

Google Ads Ödeme Yöntemi Belirleme

Ödeme yöntemi olarak otomatik ödeme tanımlamanızı öneririm. Manuel ödemelerde potansiyel müşterilerinizi kaçırma ihtimali oluşmakta. Ayrıca Havale yöntemiyle ödeme yapmak isterseniz bu işlemler bir hayli uzun sürebiliyor. Yaptığınız havalenin Google tarafından onaylanması uzun sürebilmekte.

Google Ads Kullanıcı Arayüzü

Google Ads ile nasıl reklam verilir sorusunun cevabına başlamadan önce Google Ads panelini tanımakta fayda var. Bunlardan kısaca bahsedelim.
Google ads, görünüşte çok basit bir arayüze sahip olsada işin içine girdiğinizde çokta basit olmadığını göreceksiniz. Birçok sekme, birçok metrik, birçok kampanya ayarlamaları mevcut. Ancak bunları kavradığınız zaman yapmak istediğiniz her şeyi kolayca yapabileceksiniz.

Google Ads Kullanıcı Arayüzü

Genel Bakış: Panelin anasayfası diyebiliriz. Burada aktif olan tüm kampanyaların toplam tıklama, gösterim, TBM gibi bilgilerini görebilirsiniz. Google Ads hesabınızın tüm istatistikleri burada yer alır.

Öneriler: Burada Google tarafından kampanyalarınızın optimizasyonu için bazı olan öneriler gösterilmektedir. Örn; ‘Kampanyanız bütçe sebebiyle tıklama kaybediyor olabilir, bütçenizi artırarak daha fazla tıklama alabilirsiniz.’ gibi.

Kampanyalar: Ads hesabınızdaki tüm kampanyalara buradan ulaşabilirsiniz. Aktif olsun veya olmasın hesabınızdan oluşturulmuş tüm kampanyaları burada görebiliyorsunuz.

Ayarlar: Bu kısımdan ise; mevcut kampanyalarınızın genel ayarlarını yapabilirsiniz. Bütçe, yayınlanma yöntemi, kampanya bitiş tarihi gibi ayarlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca hesap düzeyinde ayarlamaları da buradan yapabiliyorsunuz.

Yer: Kampanyalarınızın hedeflediğiniz konumlarda yayınlanmasını ayarlayabilir veya reklamlarınızın gösterilmesini istemediğiniz yerleri belirleyebilirsiniz.

Değişiklik Geçmişi: Kampanyalarınızda yapılan büyük değişiklikleri (bütçe vb.) görebilmenize yarayan alandır. Hesabınızda birden fazla yönetici var olduğunu düşünürsek sizin dışınızda yapılan değişiklikleri görebilir, bu değişikliklerin kim tarafından yapıldığı bilgisini alabilirsiniz.

Panelin üst tarafında bulunan kısımlardan da kısaca bahsedelim;

Ara: Buradan ‘Araçlar ve Ayarlar’ bölümündeki istediğiniz tüm sekmeleri aratarak doğrudan ulaşabilirsiniz. Örn; dönüşümler, faturalandırma gibi.

Raporlar: Raporlar bölümünden kendi belirlediğiniz kampanya metriklerini girerek yeni raporlar oluşturabilir veya daha önce oluşturulmuş raporlara ulaşabilirsiniz.

Araçlar ve Ayarlar: Bu bölümden ise ulaşabileceğiniz alanları aşağıdaki görsel üzerinden inceleyebilirsiniz. Burada ki alanlarla ilgili detaylı anlatımı sonraki yazılara bıraktım.

Google Ads-Araçlar ve Ayarlar

Google Kampanya Oluşturma

Kampanyalarınızı oluşturmadan önce hedef kitlenizi, reklamlarınızın gösterileceği yerleri, bütçenizi, rakip analizini ve tıklama maliyetine katlanacağınız anahtar kelimelerinizi iyi bir şekilde analiz edip planlamalısınız. Kampanya oluşturmak kolaydır, önemli olan performanslı bir şekilde kampanya oluşturmaya başlamaktır. Reklamlarınız yayınlandıktan sonra gerekli optimizasyonları yaparak kesin bir şekilde başarı sağlarsınız.

İlk olarak panelimizin Kampanyalar sekmesine tıklayarak ‘Yeni Kampanya’ veya hemen sol üst tarafta bulunan ‘+’ işaretine tıklayalım. Daha sonra karşımıza kampanya hedefimizin sorulduğu bir sayfa gelecek.

Google Ads Kampanya Oluşturma

Buradan işletmemizin amacına uygun kampanya hedefini seçebilir veya sağ altta bulunan hedef kılavuz olmadan kampanya oluşturun bölümü seçerek kampanya ayarlarımızı yapmaya başlayabiliriz. Benim tercihim hedef kılavuz olmadan kampanya oluşturmaktan yana oluyor genelde.

Kendimize uygun hedefi belirledikten sonra ilerleyerek bir kampanya türü seçmemiz gerekmekte.

Google Ads Kampanya Oluşturma

Buradaki kampanya türleriyle ilgili genel bilgileri Google Ads Nedir? makalemizde ele almıştık. İnceleyerek kampanya türleriyle ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Belirlediğiniz kampanya türünü seçtikten sonra ‘devam’ a tıklayarak ilerleyelim. Ben Arama Ağı üzerinden ilerlemeyi seçtim.

Google Ads Kampanya Oluşturma

Burada ki önemli bir olaya dikkat çekmek istiyorum. Eğer arama ağı reklamı veriyorsanız arama ağı iş ortaklarını ve görüntülü reklam ağını dahil etmeyin. Buralardan gelecek olan dönüşüm yok denecek kadar azdır. Farketmez sonuçta dönüşüm gerçekleşiyor diyebilirsiniz. Ancak reklamınızı gören kullanıcıların tıklama oranları çok düşüktür. Böylelikle kampanyanızın tıklama oranının aşağı çekilmesi kaçınılmaz oluyor. Kimse mevcut kampanyanın tıklama oranı düşük olsun istemez.
Diğer ayarlar kısmından; kampanya başlangıç bitiş gibi ayarlamaları kendinize uygun bir şekilde yapabilirsiniz. Dinamik arama ağı reklamları kısaca; websitenizin google dizinine eklenen sayfaları veya oluşturduğunuz feed tabanlı sayfaların tamamını anahtar kelime belirlemeksizin göstermenizi sağlar.

Google Ads Kampanya Oluşturma

Hemen altında bulunan bu bölümde ise kampanyamızın yayınlanacağı konumu, hedef kitleleri, dilleri ayarlayabiliriz. Diller kısmına İngilizce’yi dahil etmenizi tavsiye ederim. Burada reklamlarım Türkçe neden İngilizce’yi dahil edeyim diyebilirsiniz ancak işleyiş şu şekilde; Google Ads’in diller kısmında kastettiği şey tarayıcı dili. Yani ülkemizde birçok kişi tarayıcısını İngilizce olarak kullanmakta. Bu şekilde potansiyel dönüşümleri es geçmemiş olursunuz.

Google Ads Kampanya Oluşturma

Sayfanın bir alt kısmındaki bu bölümde ise bütçemizi belirleyebiliriz. Yayınlanma şeklinin standartta kalması size daha iyi sonuç getirecektir. Hızlandırılmış olarak seçerseniz Google kampanya bütçenizi bir an önce bitirmeye odaklanacaktır.
Teklif stratejinizi belirlerken hedeflerinizi göz önünde bulundurmanız gerekmekte. Trafik çekmek istiyorsanız tıklamaları en üst düzeye çıkar seçeneğini düşünebilirsiniz veya dönüşüm odaklı kampanya yayınlamak istiyorsanız dönüşümleri en üst düzeye çıkar gibi.

Kampanya ayarlarınızı yaptıktan sonra ‘Kaydet ve Devam Et’ butonuna tıklayarak artık reklam ayarlarımızı yapmaya başlayabiliriz.

Google Ads Kampanya Oluşturma

Karşımıza gelen bu ekranda reklam grubuna vereceğimiz adı belirleyebilir, anahtar kelimelerimize vereceğimiz tıklama başı maliyetleri belirleyebilir veya ilgili url girerek anahtar kelime fikirleri alabiliriz. Daha detaylı anahtar kelime fikirleri edinmek için en üst kısımdaki ‘Araçlar ve Ayarlar’ kısmından Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanmamız gerekmekte. Ayarlamaları yaptıktan sonra ‘Kaydet ve Devam et’ diyoruz.

Google Ads Kampanya Oluşturma

Son olarak yayına alacağımız reklamın ayarlarını yapıyoruz. Nihai Url kısmına; kullanıcının reklamınıza tıkladığı zaman geleceği sayfanın linkini vermemiz gerekiyor. Bu sayfanın reklamımızla alakalı olmasına çok dikkat etmek gerekmekte. Daha sonra reklam başlık ve açıklamalarını doldurarak ayarlarımızı kaydediyoruz ve reklamımız yayınlanmak üzerine Google onayına gidiyor. Google genelde 2-4 saat arasında reklamınızı onaylamakta. Anlık yoğunluğa bağlı olarak bu süre artabilmekte. Reklamlarınızı oluştururken tek bir reklam metnine, reklam başlığına bağlı kalmayın. Bir kampanya için en az üç tane reklam oluşturmanız performans açısından size büyük katkı sağlayacaktır.

Bu yazımızda Google Ads ile nasıl reklam verilir? konusunu ele aldık. Diğer kampanya türlerinde (Görüntülü Reklam, Alışveriş Reklamları vb.) reklam verme konusunu sonraki yazılarda detaylı bir şekilde konuşacağız. Umarım sizler için yararlı bir içerik olmuştur. Konuyla ilgili soru ve görüşlerinizi Bir Cevap Yazın kısmından bana iletebilirsiniz. Dilediğiniz her konuda benimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu