Facebook Reklam Verme Rehberi
Bu içerikte sizlere rehber niteliğinde Facebook reklam verme adımlarını anlatacağım. Zor ve karmaşık olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu içeriği tamamen okuduktan sonra birkaç basit adımla sizlerde kolaylıkla Facebook reklamı verebileceksiniz.🙂Bu arada Facebook reklamları diyoruz ama aynı zamanda Instagram, Messenger gibi platformlarda da reklam yayınlamayı Facebook kendi içerisinde barındırmakta.
Peki ‘Facebook reklamlarının baya yararı olacak mı?’, ‘ne kadar yararı olacak?’, ‘reklam vermeli miyim?’ gibi soruları sorduğunuzu duyar gibiyim. Bu soruların cevabını istatistikler ile birlikte verelim.
Türkiye Facebook’ta reklam erişim potansiyeli en yüksek olan ilk 10 ülke arasında yer almakta. Instagram’da ise reklam erişiminde 1. sıradayız. Türkiye’de aktif sosyal medya kullanım oranı We Are Social verilerine göre %81 olarak belirlenmiştir. Sosyal medya kullanımının bu kadar yüksek olması ve potansiyel müşterilerimizin büyük bir çoğunluğunun sosyal medya kullanıcısı olduğunu düşünürsek aslında neden reklam vermeliyim sorusunun cevabını kendimize vermiş oluyoruz.
Kaynak: https://wearesocial.com/digital-2020
Sizi istatistiksel veriler ile çok fazla boğmadan Facebook reklam verme adımlarına geçelim isterseniz.
Facebook Reklam Verme Adımları
Yeni reklam hesapları oluşturarak Facebook’ta nasıl reklam verilir ve en etkili şekilde Facebook reklam verme işlemleri için uygulamamız gereken tüm adımları sırasıyla ele alalım. Reklam vermek için yapılması gereken ilk adım https://business.facebook.com adresinden Business Manager hesabımıza giriş yapmak. Bir Business Manager hesabınız yoksa oluşturmak için Facebook Business Manager Nedir? içeriğine göz atabilirsiniz.
- İşletme Sayfası Oluşturma
- Reklam Hesabı Oluşturma
- Facebook Piksel Kurulumu
- Reklam Türü Seçimi
- Hedef Kitle Seçimi
- Bütçe ve Plan
- Reklam Ayarları
İşletme Sayfası Oluşturma
Facebook’ta işletmemizi temsil edecek ve kullanıcıların işletmemiz ile ilgili daha detaylı bilgi alabilecekleri bir Facebook işletme sayfası oluşturmamız gerekmekte. Oluşturacağımız reklamlar, işletme sayfamızın büyümesine, sayfamızı beğenen kitlenin analizine ve bu sayede daha etkili hedeflemeler yapabilmemize olanak sağlayacaktır.
Facebook Piksel Kurulumu
İşletme sayfamızı oluşturduktan sonra Facebook Business Manager hesabımız üzerinden Facebook piksel oluşturarak en iyi şekilde Facebook reklam verme adımlarından birini daha tamamlamış olacağız. Piksel kodumuzu websitemize yerleştirerek reklam performansımızı izleyebilecek, gerekli iyileştirmeleri yapabiliyor olacağız.
Daha sonra sol üst tarafta bulunan simgesine gelerek simgesine tıklıyoruz ve karşımıza vaktimizin büyük bir bölümünün geçeceği reklam paneli çıkıyor.
Reklam Türü Seçimi
Sol tarafta bulunan simgesine tıklayarak reklam türünü seçtiğimiz ekrana ulaşmış oluyoruz.
Şimdi bu reklam türlerinden kısaca bahsedelim. Buradaki seçeneklerden hangisi amacınıza uygunsa onu seçerek Facebook reklam verme adımlarına devam edebilirsiniz.
Marka Bilinirliği
Bilinirlik başlığı altında bulunan Marka bilinirliği türü yeni bir işletmeyseniz ve markanızın bilinirliğini artırmak istiyorsanız sizin için en iyi seçenek olacaktır. Bu reklam türü ile Facebook markanızın kullanıcıların akıllarında kalacak şekilde reklamları optimize ederek yayınlayacaktır.
Erişim
Bu reklam türünü kullanarak reklamlarınızın daha fazla kişiye gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Marka bilinirliği reklamından en büyük farkı Erişim reklamında Sıklık sınırını yani bir kullanıcıya reklamınızın günde kaç defa gösterileceğini belirleyip o şekilde ayarlayabiliyorsunuz.
Trafik
Trafik reklamları ile kullanıcıların daha fazla websitenizi ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca mevcut bir uygulamanız varsa, uygulamanıza kullanıcı çekmek içinde kullanabilirsiniz.
Etkileşim
Etkileşim reklamlarını kullanarak Facebook sayfa beğenilerinizi artırabilir, daha fazla gönderi etkileşimi elde edebilirsiniz. Bu Facebook reklam verme türü reklamverenler tarafından en fazla kullanılan reklam türlerinden biri olarak çıkıyor karşımıza.
Uygulama Yüklemeleri
Mevcut bir uygulamamız varsa ve indirilme sayısını artırmak istiyorsak bu reklam türü en iyi seçim olacaktır. Uygulama indirmelerini takip edebilmeniz için uygulama geliştiricinizin Facebook SDK kurulumu yapması gerekmektedir. Bu kurulumu yapmadan uygulama reklamlarını yine verebilirsiniz ancak takibini yapamazsınız.
Video Görüntülemeleri
Video görüntüleme reklamlarıyla ise hazırladığınız videoların daha fazla kullanıcı tarafından izlenmesini sağlayabilirsiniz.
Potansiyel Müşteriler Bulma
Müşterilerine sağladığınız Ürün/Hizmet çeşitlerinizin tanıtımını yaparak, bununla ilgilenen potansiyel müşterilerinizin size kişisel bilgilerini bıraktığı (e-mail, telefon) reklam türüdür.
Mesajlar
Bu reklam türüyle verdiğiniz reklamlar sayesinde kişiler Messenger, WhatsApp ve en son gelen Instagram DM özelliği ile firmanıza mesaj göndermesini sağlayabilirsiniz.
Dönüşümler
Dönüşüm reklamları ile amacınız doğrultusunda websitenizde veya uygulamanızda sizin için değerli olan kullanıcı hareketlerinin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; ürün satmak, form toplamak, telefon aranmaları gibi.
Katalog Satışları
E-Ticaret firmaları için vazgeçilmez bir Facebook reklam türü olan katalog reklamları ile ürünlerinize ilgi duyabilecek potansiyel müşterilerinize ve ürünlerinizi incelemiş müşterilere kişiselleştirilmiş reklamlar (son incelediği ürünlerin gösterilmesi) ile ulaşabilirsiniz.
Amacımıza uygun reklam türünü seçtikten sonra karşımıza A/B testi ve Kampanya Bütçesi gibi ufak bir kampanya ayarları bölümü çıkmakta. İlk defa reklam veriyorsak Facebook bizden reklam hesabı ayarları yapmamızı isteyecek. Buradaki ayarları kendinize uygun bir şekilde belirleyip bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
A/B Testi: İki veya daha fazla alternatifin birbiriyle yarışması ve en doğru seçimin hangisi olduğuna karar vermemizi sağlayan bir testtir. Örneğin; reklamda hangi görselleri kullanmamız gerektiğine veya hangi hedef kitlenin daha iyi dönüşüm getirdiğine bu test sayesinde karar verebiliriz.
Kampanya Bütçe Optimizasyonu: Bütçe optimizasyonu ile oluşturduğunuz kampanyalarda bulunan birden fazla reklam seti arasındaki bütçe dağılımını Facebook’a bırakmış oluyorsunuz. Facebook hangi reklam setiniz daha iyi performans gösteriyorsa bütçenin büyük bölümünü otomatikman oraya aktarıyor. Bunu kullanmak isterseniz günlük veya toplam bütçe olarak iki seçenek sunuluyor. Bunlardan size uygun olanını seçebilirsiniz.
Hedef Kitle Seçimi
Reklamlarınız ile kimlerin hedefleneceğini, dil, konum, cinsiyet, ilgi alanı gibi bilgileri belirlediğiniz bölüm burasıdır.
Konumlar
Reklamlarınızın hangi konumlarda gösterileceğini karar verebilirsiniz. Bir ülke, İl, İlçe belirleyebileceğiniz gibi istediğiniz bir bölgeye iğne bırakarakta belirleyebilirsiniz. Ayrıca birden fazla konum hedeflemesi de yapabileceğinizi unutmayın. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, sadece belirlediğiniz konumda bulunan kişileri hedeflemek istiyorsanız Bu konumda yaşayan seçeneğini seçmelisiniz.
Yaş
Reklamlarınızın hangi yaş aralığına gösterilmesini istediğinizi buradan ayarlayabilirsiniz. Örneğin; yaşlıların kullanabileceği ürünler satıyorsanız yaş aralığını yüksek tutabilirsiniz.
Cinsiyet
Yine aynı şekilde reklamlarınızın kadınlara mı yoksa erkeklere mi gösterileceğini belirleyebilirsiniz. Örneğin; kadın takı ürünleri satıyorsanız eğer sadece kadınları hedefleyebilirsiniz.
Detaylı Hedefleme
Potansiyel müşterilerinizin hangi ilgi alanlarına dahil olduklarını en iyi siz bilirsiniz. Bu bölümden reklamların gösterileceği kişilerin nelere ilgi duyması gerektiğini belirleyebiliyoruz. Örneğin; vücut geliştirme ürünleri sattığınızı düşünürsek, ağırlık çalışması, vücut geliştirme, fiziksel egzersiz gibi ilgi alanlarını seçebilirsiniz.
Diller
Belirlediğiniz konumdaki kullanıcılardan, belirli bir dili kullananları buradan ayarlayarak dil hedeflemesi yapabilirsiniz. Örneğin; İstanbul konumunda bulunan kullanıcılardan İngilizce dilini kullananlar gibi.
Bağlantılar
Sizinle bağlantıda olan kullanıcıların hedeflemesini yapabilirsiniz. Örneğin; Facebook sayfasınızı beğenen kullanıcılar veya bu kullanıcıların arkadaşları, uygulamanızı kullanan kişiler veya bu kişilerin arkadaşları gibi.
Reklam Alanları
Reklamlarınızın nerelerde yayınlanacağını bu bölümden ayarlayabilirsiniz. Otomatik Reklam Alanları ve Manuel Reklam Alanları olarak iki seçenek çıkıyor karşımıza.
Otomatik Reklam Alanları: Facebook’un da reklamverenler için önerdiği bu seçenek, mevcut bütçenizle en yüksek gösterime ve performansa erişmenize yardımcı olabilir. Burada Facebook mevcut bütçeniz dahilinde performansı yüksek olan alanlara bütçeyi aktaracaktır. Performansı sınırlandırmamanız için bu seçeneği kullanmanızı öneririm.
Manuel Reklam Alanları: Bir diğer seçenek olan manuel reklam alanları ile reklamlarınızın nerelerde yayınlanacağına siz karar vermiş oluyorsunuz. Örneğin; sadece facebook platformunda reklam yayınlamak istiyorsanız bu seçenekle ilerleyebilirsiniz.
Bütçe ve Plan
Bu bölümden kampanyanız için kullanacağınız bütçeyi, reklamınızın ne zaman yayına gireceği veya ne zaman yayından kalkacağını ayarlayabilirsiniz.
Reklam Yayını İçin Optimizasyon: Facebook’un reklamlarınızı hangi olaya göre optimize etmesi gerektiğini buradan seçebiliyorsunuz. Örneğin; Gösterim seçeneğini ile reklamlarınız mevcut bütçe ile daha fazla gösterim sağlamak için optimize edilecektir.
Ücret Kontrolu: Bu bölümün kullanılması zorunlu değildir. Facebook standart olarak en düşük ücret ile teklif stratejisini kullanmaktadır. Örneğin; gösterim için mevcut bütçe ile en fazla gösterim almayı hedefler.
Bütçe ve Plan: Reklam seti düzeyinde günlük veya toplam bütçenizi bu bölümden belirleyebilirsiniz. Ayrıca reklamlarınızın sürekli yayınlanmasını veya belirli bir süreyle yayınlanmasına karar verebilirsiniz.
Reklam Ayarları
Yayınlayacağımız reklamın görselini, reklam metnini, CTA düğmesini (Alışverişe Başla, Teklif Al gibi) bu bölümden belirleyebiliyoruz.
Kimlik: Reklamın yayınlanacağı Facebook sayfası veya Instagram sayfasını belirleyebildiğimiz alandır.
Kreatif: Kreatif alanından yeni bir görsel/video oluşturabilir veya Facebook veya Instagram üzerinden paylaştığınız bir gönderiyi seçerek reklamları yayına alabilirsiniz. Ayrıca reklam metnini ve CTA düğmesini yine bu bölümden belirleyebiliyorsunuz.
Bu düzenlemeleri yaptıktan sonra sağ alt tarafta bulunan düğmesine tıklayarak artık reklam kurulumunuzu tamamlayabilirsiniz. Son olarak reklamınız Facebook tarafından onay sürecine girecek ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.
Adım adım Facebook reklam verme rehberimizin sonuna geldik. Umarım bu içerik sayesinde Facebook’tan nasıl reklam vereceğinizi öğrenmiş olursunuz. Konuyla ilgili takıldığınız yerde sizlere ücretsiz bir şekilde uzaktan destek verebilirim.
Yorum ve önerilerinizi Bir Cevap Yazın kısmından yazabilirsiniz. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere!
Çok yararlı bir yazı olmuş, elinize, emeğinize sağlık.
Teşekkürler 🙂
Güncel bir yazı emeğinize sağlık teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Yararlı bulmanıza sevindim.🙂 Çok teşekkürler