Facebook Ads

Facebook Reklam Maliyetlerini Düşürme Yöntemleri

Facebook reklam maliyetlerini düşürme yöntemlerini uygulayarak oluşturduğumuz Facebook reklamlarının başarısını doğrudan artırabilme şansını yakalayabiliriz. Bu içerikte yer alan yöntemlerle reklamlarınızın maliyetlerini büyük oranda düşürebilir ve sonuç başı maliyetlerinizi iyi seviyelere getirebilirsiniz. Şimdi Facebook reklam maliyetlerini etkileyen etkenler ve izlenmesi gereken adımlar nelerdir bunlardan bahsedelim.

  • Hedef Kitle Boyutu
  • Kampanya Bütçe Optimizasyonu
  • Yeniden Pazarlama Listeleri
  • Reklam Alanları
  • Kreatif
  • Reklam Kalitesi

Hedef Kitle Boyutu

Facebook reklam verme sürecinde performansımızı etkileyecek belki de en önemli şey hedef kitlelerdir. Reklamlarımızın hangi özellikteki kullanıcılara gösterilmesini kolaylıkla belirleyebiliyoruz. Ancak bunu belirledikten sonra gerçekten istediğimiz hedef kitlelere ulaşmak hiçte o kadar kolay olmayacaktır.

Oluşturacağımız hedef kitlelerin boyutu reklam maliyetlerini önemli derecede etkilemektedir. Algoritma içerisinde kitle özellikleri sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Emin bir şekilde spesifik hedefleme yaptığımız kitlenin etkili olmadığına bir çoğumuz şahit olmuştur. İşte burada mevcut müşteri profiline yakın olan kitleleri belirlerken çok fazla daraltmamız maliyetlerimizi artırabiliyor. Hedef kitle oluşturma aşamasında Detaylı Hedefleme Genişletme özelliğini de açık tutmanızı kesinlikle tavsiye ederim.

detaylı hedefleme genişletme özelliği

Facebook algoritması her geçen gün kendini geliştirmektedir. Algoritma Facebook Piksel kodumuz sayesinde mevcut müşterilerimizin davranışlarını analiz ediyor ve benzer davranış sergileyen kullanıcılara reklamlarımızı göstermeye çalışıyor. Hedef kitleyi geniş tuttuğumuz sürece yapay zeka daha fazla hareket alanı bularak doğru kullanıcılara ulaşma oranını artırmış oluyor.

Facebook reklamlarında kesinlikle pikselin gücünü kullanmalısınız. Piksel kurulumunu yapmadıysanız vereceğiniz  reklamlar düşük performansla ve yüksek maliyetlerle yayınlanacaktır.

Kampanya Bütçe Optimizasyonu

Kampanya bütçe optimizasyonu ile makine öğrenimini kullanarak reklam setleri arasında bütçenin efektif bir şekilde dağıtılmasını sağlayabilirsiniz. Burada Facebook, reklam setlerinin performansına göre otomatik olarak dağılım yapmakta ve böylelikle reklamlarımızdan daha düşük sonuç maliyetleri alma şansını yakalayabiliriz.

Kampanya bütçe optimizasyonunu günlük ve toplam bütçe olarak iki farklı şekilde belirleyebiliriz. Oluşturacağımız reklamların sadece belirli saatlerde yayınlanmasını istiyorsak toplam bütçe seçeneğini seçerek bunu gerçekleştirebiliriz. Kampanya bütçe optimizasyonunu, reklam türü seçimimizi yaptıktan sonra aktifleştirebiliyoruz.

kampanya bütçe optimizasyonu

Yeniden Pazarlama Listeleri

Yeniden pazarlama listelerini kullanarak oluşturacağımız kampanyalar ile sonuç maliyetlerimizi ciddi oranda düşürebiliriz. Websitemize kullanıcı çekmek kolay ancak gelen kullanıcıların dönüşüm sağlaması için gerekli tüm çalışmaları yapmalıyız. Bu çalışmalarda kullanacağımız en etkili yöntem yeniden pazarlama kampanyalarını kullanmak olacaktır.

Yeniden pazarlama listelerini oluştururken kullanıcı davranışlarına göre segmente edip, her segmente özel bütçe belirlememiz bizim için daha faydalı olacaktır. Belirlediğimiz segmentlerdeki kullanıcılara özel promosyonlar oluşturmamız (indirim kodu gibi) kullanıcıları satın almaya teşvik edecek ve sonuç maliyetlerimizin düşmesini sağlayacaktır.

Reklam Alanları

Facebook reklamları ile Instagram, Messenger gibi platformlarda reklam gösterimi yapabiliyoruz. Bunu yaparken genellikle reklam verenler Instagram, Facebook, Story şeklinde reklam alanlarını ayırarak bunlara özel reklam setleri oluşturuyorlar. Facebook böyle bir kullanımı kesinlikle önermiyor ve deneyimlediğim kampanyalarda otomatik reklam alanlarını aktif ederek çok daha düşük maliyetlere sonuçlar elde ettiğimi söyleyebilirim.

Reklam alanlarını sınırlandırmak sonuç maliyetlerimizi yüksek ihtimalle artıracaktır. Örneğin; bir kampanyada sadece Facebook içerisindeki reklam alanlarına reklam gösterip diğer alanları aktif etmediğimizi düşünelim. Burada Facebook, mevcut bütçe ile belki çok daha düşük maliyetli sonuçlar elde edebilecekken belirli alanlarla sınırlandırdığımız için sonuçlarımızı daha yüksek maliyetlerle getirecektir. Zaten algoritma burada nereden daha düşük ücretle sonuç alıyorsa o alandaki gösterime daha fazla bütçe ayıracaktır.

Gösterim sağlayacağınız reklam alanlarını belirledikten sonra tek boyutlu görsel kullanmamalısınız. Örneğin; görselleri story alanı için özel olarak boyutlandırmalı ve her bir reklam alanını özelleştirmeliyiz.

reklam alanları seçimi

Kreatif

Etkili kreatifler ile hedef kitlemize istenilen mesajı verebilir ve harekete geçmelerini sağlayarak dönüşüm yolculuğunda bir adım daha atmaya teşvik edebiliriz. Facebook, video içerikleri önceliklendirip, oluşturduğumuz kreatiflerde videoların bulunmasını önermektedir. Videolar, görsellere göre daha geniş kitlelere ulaşabilmekte ve erişimi daha yüksek olabilmektedir.

Burada sadece video kullanmak tabii ki bizim için doğru bir hareket olmayacaktır. Ancak reklamlarımızı çeşitlendirmemiz her zaman daha etkili olan reklamları keşfetmemizi sağlar ve bunları kullanarak reklam maliyetlerimizi düşürme şansı yakalarız. Ayrıca kullandığımız kreatiflerin içerinde çok fazla metin kullanılmaması bir adım daha önde olmamızı sağlayacaktır. Fazla metin kullanımının reklam gösterimini sınırlandırdığını aklınızda her zaman bulundurun.

Dinamik kreatifler ile birden fazla başlık, görsel, video, açıklama oluşturabiliriz. Facebook bunları test ederek daha düşük maliyetle sonuç getiren bileşenleri belirler ve otomatik olarak kendi içerisinde optimize eder. Dinamik kreatifleri de reklamlarınızda test etmenizi kesinlikle öneririm. Reklam seti ayarlamalarında bu alanı açık hale getirerek kullanabilirsiniz.

facebook dinamik kreatif

Reklam Kalitesi

Facebook reklamlarımız yayına girdikten belirli bir süre sonra optimize etmemiz gereken önemli bir metrikte reklam kalitesi yani reklam alaka düzeyidir. Facebook bunu reklamın kalitesine ve aldığı etkileşimlere göre belirlemektedir. Kalite sıralamasını açılış sayfası deneyimi, reklamla alakalı açılış sayfası, doğru kitleleri hedefleme, reklamın gizlenme sıklığı gibi faktörler etkilemektedir.

Kalite sıralaması hakkında daha detaylı bilgilerin yer aldığı Facebook dökümanına https://www.facebook.com/business/help/303639570334185?id=561906377587030 adresi üzerinden erişebilirsiniz.

Reklam kalitesini görebilmeniz için sütunlar bölümünden reklam kalitesi alanını aktifleştirmeniz gerekmektedir. 500’den az gösterimi olan reklamlar için bu özelliğin kullanılamayacağını da bilmenizi isterim.

kalite sıralaması

Facebook reklam maliyetlerini düşürme yöntemlerini uygulayarak düşük maliyetlerle satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bunların dışında deneyimlediğiniz bir yöntem varsa yorum olarak iletebilirsiniz. 🙂 Aklınıza takılan her türlü konuda benimle iletişime geçmekten çekinmeyin!

Bir sonraki içerikte görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu