Sözlük

Dijital Pazarlama Nedir? [Detaylı Rehber]

Dijital Pazarlama hakkındaki merak edilen her şeyi bu içerikte sizler için oluşturdum. Özellikle yeni başlayanlar için oluşturduğum bu kapsamlı içeriğin sonuna geldiğinizde Dijital Pazarlama’nın ne demek olduğunu kafanızda hiçbir soru işareti kalmadan öğrenmiş olacaksınız.

dijital pazarlama rehberi

Dijital pazarlama; elektronik ortam aracılığıyla, çeşitli fikir, hizmet ve ürünlerin satılmasına, tanıtılmasına ve bilinirliğinin arttırılmasına olanak sağlayan, yeni nesil bir pazarlama yöntemidir.

Klasikleşmiş pazarlamanın, alışılagelmiş insan etkileşimi alanının aksine; kendi içerisinde barındırdığı çeşitli dinamiklerle birlikte, hem pazarlamayı uygulayan kişilere, hem de potansiyel hedeflere opsiyonel alanlar yaratabilmektedir. Bu sayede dijital pazarlama, geniş bir alanda uygulanabilirken, kullanıcılar da talep ettikleri potansiyel ihtiyaçlarına diledikleri yöntem ile ulaşabilmektedir.

Akıllı telefonların her geçen gün artan kullanım oranı ile birlikte dijital pazarlama da klasikleşmiş pazarlama anlayışının yerini doldurarak, her geçen gün daha büyük bir kitleye erişmeyi başarmaktadır.

Türkiye’de 18 yaş üstü, 65 yaş altı nüfusun %50’si aktif bir biçimde en az bir internet aracı kullanmaktadır. En aktif kullanılan araçlar ise;

  • Akıllı telefon
  • Bilgisayar
  • Tablet

Dijital pazarlama, diğer pazarlama yöntemleri gibi kendi içerisinde potansiyel bir müşteri kitlesi barındırmak zorundadır. Bu noktada, dijital pazarlamanın seçtiği hedef kitlesi içerisinde, en az bir elektronik ortama erişimi olan bireyleri hedef olarak belirlemek zorundadır. Aksi taktirde, yapılan çalışmalara erişimi olmayan bir kişi, hedeflenen hizmet, fikir ya da ürünler hakkında erişim sağlayamayacaktır.

Dijital pazarlama çalışmaları, 1990’larda başlayarak günümüze kadar ilerlemeyi başarmıştır. İlk çıktığı dönemlerde sadece kamuya mal olmuş kurumsal markaların uygulayabildiği bir yöntem iken, günümüzde orta ve küçük işletmelerinde kendi bütçelerine uygun yapabildikleri bir çalışmaya dönüşmüştür. Yatırımcıların bütçelerine göre dijital pazarlama uygulamalarında çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir.

dijital pazarlama gelişimi

Dijital Pazarlamanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Dijital pazarlama çalışmalarını yürüten kişi, kurum ve kuruluşlar; dijital kimliklerini doğru şekilde geliştirmenin sağladığı fayda ile birlikte daha kısa süre içerisinde hedefledikleri sonuçlara ulaşabilmektedir. Çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılabilen dijital pazarlama, pazarlamayı yürütenlerin amaçları doğrultusunda; fikirlerini yayma, ürünlerini satma ve marka kimliğini geliştirme çalışmaları yürütebilmektedir.

Ülkemizde akıllı telefon, bilgisayar ya da tablete sahip olan bir kullanıcı; her gün en az iki saatini bu cihazlardan en azından birinde geçirmektedir. Akıllı elektronik cihazlarda geçirilen zamanı, kullanıcılar şu şekilde değerlendirmektedir:

  • %45’ini Sosyal Medyada
  • %30’unu Dijital Haberleşmede
  • %15’i Oyun Oynayarak
  • %10’u Web’de Gezinerek

Dijital çağın getirdiği bu yenilikler sayesinde, kullanıcılar ihtiyaçları ve zaman geçirme gereksinimlerinin tamamını, dijital ortamda yer alan ücretsiz araçlarla karşılayabilmektedir. Bu ücretsiz araçlar ise kullanıcılara sağladıkları hizmet karşılığında, kullanıcıların kimliklerine uygun çeşitli reklamları kullanıcılara sağlamaktadır. Bu noktada da dijital pazarlama çalışmaları yürüten çeşitli kişi, kurum ya da kuruluşların çalışmaları, potansiyel müşterilerine ulaşma noktasında olanak yaratmaktadır.

Dijital pazarlama çalışmaları uygulayan firmalar; potansiyel müşterilerine ulaşma noktasında daha fazla erişim alanına sahip olmaktadır. Sektörüne bağlı olarak, rakipleri ile arasında yer alan rekabette; dijital pazarlama alanında yatırım yapan firmaların, cirolarında da gözle görülür bir artış gözlemlenmektedir.

Tüm bunlara ek olarak, markaların dijital alanda oluşturacağı kurumsal standart gelişerek, marka kimliğinin sağladığı ivmeyi olumlu yönde etkileyecektir. Marka güvenilirliğinin artması, müşterilerde markanın sattığı ürün ve hizmet anlayışına pozitif etki yaratmaktadır.

Dijital pazarlamanın sağladığı avantaj ile birlikte markalar;

  • Potansiyel müşteri kitlesini belirleyebilecek.
  • İletişim araçları ile müşterileri ile doğrudan diyalog kurabilecek.
  • Fikir, ürün ve hizmetlerinizi detaylarıyla aktarabilecek.
  • Kurumsallaşabilecek ve dolayısıyla marka kimliği oluşturabilecek.
  • Müşterilerin geri dönüşlerini alabilecek.
  • Her bütçeye uygun bir kampanya yöntemi uygulayabilecek.
  • Dijital pazarlama uyarınca yapılan çalışmaların sağladığı geri dönüşlerin analiz edebilecek.
  • Opsiyonel olarak yerel ya da ulusal çalışmalar yürütülebilmesi imkanına sahip olacaklar.

Dijital Pazarlama ile Kurumsal Kimlik Oluşturma

Dijital pazarlama çalışmalarında ilk adım, markanın kurumsal kimlik kazanması için yapılan çalışmalarla oluşmaktadır. Kurumsallaşma; bir marka, kurum, işletme ya da şahsın, hem iç yapısında hem de dış yapısında sahip olduğu duruş, davranış ve imaj yapılarına verilen genel isimdir.

Kurumsallaşma çalışmaları yürütülen bir yapının, dijital ortamda yerine getirmesi gereken çeşitli yükümleri bulunmaktadır. Dijital pazarlama gereksiniminde her kuruluşun bu alana ayıracağı bütçe aynı değildir. Dolayısıyla, her kuruluşun bu noktada hazırlayacağı program aynı değildir. Önemli olan kısım, bütçeyi doğru yöneterek, kurumsallaşma çalışmalarını doğru oluşturup, potansiyel müşteriler için doğru kampanyaları yönetmekten geçmektedir.

Kurumsal kimlik oluşturma çalışmaları, markanın sahip olduğu kimliği etkileyerek, kullanıcıların markaya sahip olduğunda, markanın sahip olduğu kimliğe de sahip olmalarına olanak sağlamaktadır. Bu noktada örnek olarak Apple ürünlerini vermek mümkündür. Apple ürünleri, kullanıcılara her zaman stabil çalışan, güvenilir ve güçlü bir görünüm sağlamaktadır. Bu marka gücü, aynı ürün segmentinde olan ürünlere kıyasla daha pahalı olmasına sebep olsa da, kullanıcıların yinede Apple ürünlerini tercih etmelerine sebep olmaktadır.

Dijital Kurumsallaşma Nasıl Yapılır?

Dijital kurumsallaşma çalışmalarında ilk olarak markanın bu çalışmalar için doğru bütçeyi belirlemesi gerekmektedir. Belirli bir sektör içerisinde, x bir markanın yaptığı çalışma, y bir marka için geri tepebilir ve kampanyanın olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Çalışma yapılacak her marka, organik bir çalışma havuzu oluşturarak; kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyerek ilerlemesi gerekmektedir. Böylece buna uygun olarak başarı ve başarısızlıklar daha net şekilde görülebilir ve kampanya içerisinde uygulanan hatalar daha kısa sürede çözülebilir.

Dijital kurumsallaşma aşamalarında; görsel, işitsel ve yazılı olarak çalışmalar yürütülmektedir. İlk intibadan başlayarak, kullanıcıların markanın sağladığı ürün ya da hizmetten faydalanacakları zamana kadar bu çalışmaların sürdürülmesi gerekmektedir.

Kurumsal kimlik tasarımı oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Marka mottosu ve sloganını belirleyin.
  • Marka için bir sembol oluşturun.
  • Marka sembolünü sosyal medya hesapları, örnek kampanya paylaşımları, web sitesi ve fiziksel basımlar içerisinde kullanın.
  • Web sitenizi oluşturun.
  • Sosyal medya hesaplarınızı oluşturun.
  • Sosyal medya hesaplarınızı ve web sitenizi optimize edin.
  • Sosyal medya hesaplarınızda paylaşım yapacak görseller, yazılar ve videolar ile ilgili içerikler hazırlayın.
  • Markanın güçlü yönlerini vurgulayın.

Bu alanlarda yapılacak çalışmaları kullanıcıların erişilebilirlik alanları düşünülerek, güven standartını en üstte tutmaya yönelik çalışmalarla sürdürmek gerekmektedir. Renk seçimi, site içerisindeki yazı puntosu, sosyal medya paylaşımları, ürün ve hizmet aktarımı en temel referanslar arasındadır. Hazırlanacak çalışmalarda markanın bir kişiliği var gibi düşünmek gerekmektedir.

Web Site Kurumsallaştırma Çalışmaları

İşletmelerin, internet sitesi üzerinden yapacağı çalışmalar, dijital kurumsallaşmanın en önemli adımları arasında yer almaktadır. Markanın sahip olduğu logo, motto, ürün, hizmet, iletişim adresi, telefon numarası ve canlı destek etkileşiminin bulunacağı web sitede, kullanıcının site içerisinde geçirdiği vaktin tamamen güvenli ve rahat bir şekilde ilerliyor olabilmesi oldukça önemlidir. Arama motoru ve sosyal medya optimizasyonu doğru şekilde yapıldığı taktirde, potansiyel müşterilerin erişimi yükselecektir.

Örneğin, Samsun’da “Otomobil Cilalama” alanında hizmet sağlayan bir firma sahibisiniz. Arama motorunda “Samsun Otomobil Cilalama” yazıldığında ilk sayfa yer almak istiyorsanız, bunun ile ilgili uygulamanız gereken çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Siteniz üzerinden oluşturacağınız kimlik modeli, yaptığınız çalışmalar ile eşgüdümlü olarak, markanızın sahip olduğu bilinirliğe katkıda bulunacaktır. Böylece arama motoru optimizasyonu için doğru adımı atarken, kullanıcılarınıza da markanızı ve hizmetlerinizi daha detaylı aktaracaksınız.

Sosyal Medya Kurumsallaştırma Çalışmaları

Akıllı elektronik cihazlarda vakit geçiren kullanıcıların %45’i aktif şekilde zamanlarını sosyal medyada değerlendirmektedir. Bir markanın kurumsallaşma çalışmalarında, sosyal medya hesaplarını doğru şekilde yönetmesi, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru hedef kitle üzerinden reklam kampanyalarını oluşturabilmesi ve doğru paylaşımları yapabiliyor olması, marka kurumsallığını oluşturmasında önemli etkenler arasındadır. İşletme ile ilgili oluşturulacak logo, motto ve slogan; sahip olunan ürün ya da hizmet ile potansiyel müşterilere nüfus etmek zorundadır. Paylaşım yapılacak görsel, yazı, video ya da GIF dosyası ile bu standart oluşturularak, her seferinde markaya sahip olacak kişinin, markanın standartı olan bu kimliğe de erişebileceği vurgulanmalıdır.

Örneğin, Red Bull markası bir enerji içeceği olarak bütün ekstrem spor alanlarında sponsorluk sağlamaktadır. Bu sponsorluklarını da sosyal medya üzerinde yaptıkları paylaşımlarla kullanıcılarıyla buluşturmaktadır. Red Bull’un bu çalışmaları sayesinde, ürünü kullanan kişilerin enerji kazandığını, sporcu kimliğinde olduğu ve ekstrem yapıda olduğu imajı oluşmasına olanak sağlamaktadır.

Sosyal medya stratejilerinde işletmenin dahil olması gereken platformlar:

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Google Maps
  • Google My Business

Dijital Pazarlama Nerelerde Kullanılır?

Dijital pazarlama çalışmaları, elektronik haberleşmenin yer aldığı hemen her yerde kullanılabilmektedir. Her işletmenin, her alanda dijital varlığını göstermesi şart değildir.

Hedeflenen potansiyel müşteri yapısına uygun olarak, doğru alana doğru yatırımı yapmak kazanım sağlatacaktır. Bütçe planlaması ve hedef yapılandırması, dijital planlamada doğrudan başarıyı belirleyen en önemli etmendir. Dijital pazarlama çalışmaları genel olarak aşağıdaki alanlarda yürütülebilmektedir:

  • İnternet Sitelerinde Dijital Pazarlama
  • Mail Marketing
  • Sosyal Medya Pazarlama
  • Dijital İçerikler Üzerinden Dijital Pazarlama
  • Arama Motoru Reklamları

İnternet Sitelerinde Dijital Pazarlama

Dijital alanda sahip olduğunuz kurumsal kimlik, dijital pazarlama alanında yapacağınız bütün çalışmaları doğrudan etkilemektedir. Kullanıcıların doğrudan ulaşabilecekleri kurumsal standartları yerine getiren, SEO çalışmaları düzgün yapılmış bir adrese sahip olan işletmeler, kullanıcıların satış ve hizmet alma kararlarında daha olumlu etki bıraktığı gözlemlenmiştir.

Ayrıca dijital pazarlamanın uygulanacağı diğer alanlarla da optimize edilmesi açısından en temel adım web sitesinin gereken belirli şartları yerine getirmesi ile oluşacaktır. Sadece büyük ölçekli firmaların değil, günümüzde orta ve küçük ölçekli yerel firmaların da sahip olduğu internet siteleri, dijital pazarlamanın ilk ve temel adımı konumundadır.

Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal medya, günümüzde marka kurumsallaşmasında, firmanın kullanıcı ile doğrudan irtibata geçilebileceği en temel alan olarak öne çıkıyor. Markalar sosyal medya hesapları üzerinden kullanıcılarıyla iletişime geçebilecek, yeni ürünlerini tanıtabilecek, kampanyalar düzenleyebilecek, özel günler ile ilgili kutlama ve taziyeler paylaşabilecek ve markanın sahip olduğu kimliği doğrudan kullanıcılarına aktarabilecektir.

Sosyal medya pazarlaması; Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter, Google Maps ve Pinterest gibi alanlarda markanızın dijital kimliğini yansıtarak, ürünlerinizi tanıtmanıza ve potansiyel müşterilerinize ulaşmanızda olanak sağlayan bir yapıdır. Bu çalışmalar kapsamında, sosyal medya hesaplarınız üzerinden reklam verebilir, çekiliş düzenleyebilir, içerik çalışmaları yapabilir, web siteniz ile optimizasyonunu yerine getirebilirsiniz.

Sosyal medya pazarlaması, potansiyel müşteri portföyünüze uygun olarak çalışma yürütmeniz gereken bir alandır. Bu alan içerisinde, her alanda olduğu gibi belirli bir demografik grup belirleyerek çalışmalar yürütmeniz orta ve uzun vadede başarı sağlamanıza olanak sağlayacaktır.

Dijital İçerikler Üzerinden Dijital Pazarlama

Dijital içerikler ile dijital pazarlama çalışmaları; kendi web siteniz, sosyal medya hesaplarınız ya da bulunduğunuz sektör içerisine uzman olarak nitelendirilen içerik üreticileri ya da doğrudan işletme hesabı olan web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden uygulanabilmektedir. Bu pazarlama biçimi içerisinde, sektör ile ilgili belirli konu başlıkları hazırlanarak, sağlanılan hizmet ya da ürün hakkında detaylı incelemeler yapılmaktadır.

Yapılan çalışmalar hem arama motoru optimizasyonu anlamında katkı sağlarken, hem de kullanıcıların içerik üzerinden ürün ve hizmetleriniz ile ilgili detayları öğrenmesi mümkün kılınmaktadır. Görsel, işitsel, video ve yazılı oluşturulabilecek içerik kanallarından, sektöre bağlı olarak en uygun olanı belirleyerek çalışma yürütülebilmektedir.

Arama Motoru Reklamları

Arama motoru reklamları, günümüz dijital pazarlama stratejilerinin en çok yönelim gösterilen stratejileri arasında yerini almaktadır. Arama motoru reklamları sadece aramaya bağlı olmayarak, Google ile iş birliği yapan bütün siteler üzerinden de gösterilerek, işletmelere geniş bir alan üzerinde tanınma ve doğrudan kullanıcı ile irtibat kurma olacağı sağlamaktadır.

Arama motoru reklamları, tıklama başına ücretlendirme ve gösterim başına ücretlendirme şeklinde iki farklı şekilde ücretlendirmeye tabi tutulabilir. Belirlediğiniz reklamı, istediğiniz demografik yapılara uygun olarak çıkabilir ve belirlediğiniz saatler arasında yayında tutabilirsiniz. Arama motoru reklamı çalışmalarında önemli olan kısım, bütçeyi doğru planlayarak, reklam kampanyasını sektöre ve hedeflenen müşteriye göre en normatif şekilde hazırlamaktır. Bu sayede bütçe daha planlı ve programlı harcanacakken, geri dönüşüm oranı da olumlu oranda artacaktır.

Mail Marketing

Mail marketing adından da anlaşıldığı üzere elektronik postalar üzerinden yapılan dijital pazarlama yöntemlerine verilen isimdir. Dijital pazarlamanın ilk yapılarından biri olan mail pazarlama, sahip olduğunuz mail listeleri ya da işletmenize mail adresi ile üye olan kullanıcılara mail yoluyla irtibat kurarak, kampanyalarınızı ve ürünlerinizi aktardığınız bir kampanya türüdür. 

Dijital Pazarlama Teknikleri

Dijital pazarlama teknikleri, dijital pazarlama alanında çeşitli işletmelerin potansiyel müşterilerine ulaşmak için uyguladıkları stratejiler bütünüdür. Bu yapılandırmalar ile birlikte site sahipleri, işletmelerinin yapısına uygun olarak doğru planlama ve bütçelendirme çalışmalarıyla, en yüksek geri dönüşüm oranını sağlamaya çalışmaktadırlar.

Sağlanan hizmet, satılan ürün ya da alternatif amaçlar doğrultusunda dijital alan üzerinden ulaşmak istenen hedef profil, demografik anlamda belirlenmelidir. Kısa, orta ve uzun vadede belirlenen hedefe ulaşılabilecek çalışmalar ortaya çıkartılmalı ve bunun ile ilgili işletme de bütçe ortaya çıkartmalıdır. Bu aşamaya kadar atılan üç adımın ardından adımlar terse doğru atılarak; bütçeye en uygun biçimde, kısa, orta ve uzun vadede geri dönüş alınacak profillere, hangi alanlardan erişim daha fazla geri dönüş sağlatır sorusu yanıtlanması gerekmektedir.

Bu noktadan sonrasında uygulayabileceğiniz alternatif dijital pazarlama teknikleri şu şekilde:

  • Google Ads (Adwords)
  • SEO
  • Sosyal Medya Pazarlaması
  • İçerik Pazarlaması
  • Influencer Marketing
  • Affiliate Marketing
  • Web Sitesi Kampanyaları

Google Ads (Adwords)

Dijital pazarlama teknikleri arasında en çok tercih edilen yöntem, arama motoru reklamları üzerinden uygulanan yöntemlerden oluşmaktadır. Bu reklam yapısının birden fazla alternatif reklam yöntemi bulunmaktadır.

  • Arama Ağı Reklamları
    Google üzerinden belirli aramala öbeklerine karşılık olarak verilen reklam yapılarına verilen isimdir. Bu reklam yapısı ile birlikte pazarlama çalışması yürütenler, belirledikleri demografi yapı içerisinde, belirledikleri saat aralığında, belirledikleri bütçe tutarında, belirledikleri kelime aralıklarında kullanıcılara erişmeyi başarabilmektedir.
  • Video Reklamları
    Tanıtım ve bilgilendirme amacıyla hazırladığınız videoları Google ağı içerisinde yer alan bütün video oynatma platformlarında yayınlayabilirsiniz. Arama ağı reklamlarında olduğu gibi reklamlarınız demografik yapılandırmaya uygun olarak yayınlanır.
  • Görüntülü Reklamlar
    Temel yapısı, toplam aldığı görüntülenme sayısı üzerinden ücretlendirilen bu reklam biçimi ile, Google ile iş ortaklığı yürüten web sitelerinin tamamında reklam çalışması kare ya da dikdörtgen görseller ile birlikte yayınlanır. Yayınlanan görseller, kullanıcının ziyaret ettiği sitenin yapısına ve daha önce yaptığı aramalara göre şekillenir.
  • Alışveriş Reklamları
    Google Alışveriş sekmesinde yapılan aramalara bağlı olarak çeşitli ürün gruplarıyla ilgili verilebilen reklamlar, ürünlerin en üst sırada çıkmasına olanak sağlamaktadır.
Bu çalışmaları sadece mobil özelinde yapmak da mümkün. Bu sayede sadece telefon üzerinden etkileşime giren kullanıcılara erişim sağlanabilmektedir.

Google Maps

Google Maps, kullanıcıların çeşitli ihtiyaçlarına uygun olarak çevrelerinde arama yapabildikleri bir harita hizmetidir. Son yapılan düzenlemelerin ardından kullanıcıların çeşitli işletme ve mekanlar hakkında yorumlarını ve deneyimlerini paylaşabildikleri bir alana bürünmeyi başardı. Google kullanıcı deneyimini referans alarak sonuçlarını belirlemektedir. Google Maps içerisinde üst sıralarda yer almak ve doğru kullanıcı geri bildirimlerini almak, işletmenin ya da mekanın arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına olanak sağlamaktadır.

İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlaması; firmaların sosyal medya ve web sitesi kanadından çeşitli hedef kitlelerine uygun olacak şekilde görsel, işitsel, video ve metin odaklı ürettiği ve kullanıcılarına sunduğu çeşitli içerik kalemlerinin tamamına verilen isimdir. Geleneksel pazarlama yönteminin aksine, kullanıcının zevk ve beğenisini uyandırarak yapılmaya çalışılan bu çalışmalarla ürün tanıtımı gerçekleştirilirken, bir yandan da firmanın kurumsallaşma çalışmaları da yerine getirilmektedir.

İçerik pazarlama alanlarıyla birlikte kullanıcılara daha geniş bir kitleden ulaşmak mümkün hale gelmektedir. Firmanızın orta ve uzun vadede kullanıcılara erişmesine olanak sağlayan bu yapı ile birlikte, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi kullanıcılarınıza daha net aktarabilmeniz mümkün hale gelmektedir.

Örnek vermek gerekirse; Almanya’nın dünyaca ünlü araba üreticisi olan Mercedes-Benz, potansiyel müşterilerine marka kimliğini doğru şekilde aktarmak için, iş hayatında, takım elbiseli, güçlü ve yüksek standartlı imajlar çizen kompozisyonlar paylaşmaktadır. Ancak İtalyan otomobil üreticisi Fiat markası; daha renkli, daha hareketli ve gündelik hayat içerisinde kullanışlı kompozisyonlar paylaşmaktadır.

Influencer Marketing

Influencer Marketing; sosyal medya içerisinde fenomen olarak nitelendirilebilen içerik üreticilerinin, belirli markaların ürünlerinin tanıtımını, satışını ve pazarlamasını yapmasını nitelendirmek için kullanılan bir dijital pazarlama sıfatıdır. Sektörden sektöre değişiklik gösterebilen Influencer Marketing, üç farklı şekilde faaliyete geçebilmektedir.

  • İçerik üreticisi, belirli bir ücret karşılığında bir markanın ya da bir ürünün tanıtımını yapabilir.
  • İçerik üreticisi, belirli bir ürünün tanıtımını yaparak o ürünün satışı üzerinden komisyon olabilir.
  • İçerik üreticisi, belirli bir internet sitesi ya da uygulamaya yönlendirdiği üye başına komisyon kazanabilir. 

Affiliate Marketing

Affiliate marketing; sosyal medya, web site ve çeşitli dijital platformlar aracılığıyla bir kullanıcının, belirli bir markanın hizmetlerini ya da ürünlerini satarak üzerinden komisyon almasına dayanan bir dijital pazarlama yöntemidir. Bu yöntem uyarınca genellikle E-Ticaret siteleri, belirli kişi ya da kurumlarla anlaşma yaparak, ürünlerindeki kar oranını düşürmek pahasına, satış rakamlarını yükseltme stratejileri izleyebilmektedir.

Arama Motoru Optimizasyonu

Arama motoru optimizasyonu, web sitelerin arama motoruna karşı uygunluğunu ve belirlenen arama kelimelerde daha iyi konumlarda yer almasını sağlayacak site içi ve site dışı çalışmaları nitelendirmektedir. SEO çalışmaları işletmenizin arama motoru içerisinde daha rahat ve hızlı bulunmasına olanak sağlarken, potansiyel müşterilerinizin erişimini de kolaylaştıracaktır.

Belirlediğiniz odak anahtar kelimeler içerisinde arama motoru içerisinde en üst sıralamaları hedefleyerek yapılan bu çalışmalar; kısa, orta ve uzun vadede işletmelere sonuçlar doğurmaktadır. Yapılan çalışmalar belirli bir plan doğrultusunda ve düzenli olarak uygulanmak durumundadır. SEO çalışmalarında içerik pazarlaması, sosyal medya pazarlaması ve Google Ads eşgüdümlü olarak yürütülebilir.

Web sitesinin sürekli düzgün bir işleyişte yer alması için görsel, işitsel, video ve metin tabanlı içeriklerini, SEO’ya uyumlu şekilde hazırlayarak sitelerinde ve çeşitli platformlarda paylaşmaları gerekmektedir. Ayrıca sitenin teknik yapısında uygulanması gereken birkaç düzenleme ile desteklenerek, site hızı optimizasyonu ve mobil optimizasyonunun yapılması gerekmektedir.

Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya pazarlaması, firmaların demografik olarak belirlediği hedef kullanıcılarına sosyal medya üzerinden erişebilmek adına uyguladıkları stratejiler bütünü olarak nitelendirilebilir. Bu çalışmalar uyarınca firmalar;

  • Belirledikleri özel demografik kişilere özel reklam çıkabilir,
  • Sosyal medya hesaplarından içerik pazarlaması yapabilir,
  • Sektöre bağlı sosyal medya grupları içerisinde tanıtım uygulayabilir,
  • Sosyal medya içerisinde yer alan ürün satış kanallarında hizmetlerini tanıtabilir.

Web Sitesi Kampanyaları

Dijital çağ içerisinde pazarlama çalışmaları büyük maliyetlere çıkabilmektedir. Orta ve uzun vadede firmalar; web sitelerine doğrudan kullanıcıların gelmesini sağlayarak, daha az maliyetle daha fazla geri dönüş alabilme potansiyeline yatırım yapabilmektedirler. Örneğin dijital pazarlama alanlarında alternatif reklam bütçelerine bütçe ayırmak yerine, bu bütçeyi kullanıcı geri bildirimini arttırmak için site içi kampanya ve promosyon ile değerlendirebilmektedirler.

Örneğin Dominos Pizza; çeşitli alanlarda personel ve tanıtım maliyetlerini azaltmak için, web sitesinden ya da Gel-Al şeklinde kampanyalarla müşterilerine daha uygun fiyat politikası sunmaktadır. Bu sayede hem kurye masrafından kısmakta, hem de Yemek Sepeti gibi komisyon karşılığında müşterilere ulaştığı platformlara ödeme yapmak zorunda kalmamaktadır.

Nasıl Dijital Pazarlama Uzmanı Olunur?

Geldik en can alıcı soruya.😊 Dijital pazarlama uzmanı, çok geniş bir nitelendirmedir. Dijital alan ile ilgili birçok katsayıyı nitelendirebilecek bu yapı; dijital alan içerisinde, belirli bir tanıtım ya da üretim katsayısı içererek, markalara ve işletmelere hizmet sağlayan bütün yapıları içerisine dahil edebilmektedir.

Dijital pazarlama uzmanı olmak için, belirli bir dijital alan içerisinde uzmanlık yürütebilmek gerekmektedir. Bu içerik üreticiliği şlerinden, SEO uzmanlığına kadar geniş bir katsayıda ele alınabilir. Dijital pazarlama uzmanı olmak için; SEO, içerik üretimi, PPC, webmaster ya da  sosyal medya pazarlaması alanlarından birini belirleyerek, bu alanlar içerisinde gelişim göstermek gerekmektedir.

Bu alanların hepsinde aynı anda hizmet sağlayan kurumlara dijital ajans ismi verilmektedir.
  1. Dijital pazarlama uzmanı olmak için yukarıda bahsettiğimiz bu alanlarla ilgili araştırma yapmalı ve kendinize en uygun olanı belirlemeniz gerekmektedir.
  2. Kendiniz için uygun olan alanı belirlemenizin ardından, bu alanlarda başarı kıstasını belirleyen şeyleri öğrenin.
  3. Öncelikli olarak satılan hizmeti, satılan hizmetin niteliğini ve niceliğini anlamak gerekmektedir.
  4. Bu sorulara yanıt verdikten sonra, seçtiğiniz alan ile ilgili internet üzerinden basit araştırmalar yaparak, Youtube ve Udemy gibi alanlardan eğitim videolarını izleyebilirsiniz.
  5. Örnek çalışmalar yürütebilir, Facebook grupları ve r10 gibi dijital pazarlama uzmanlarının yer aldığı oluşumlar içerisinde fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.
  6. Bu aşamaları tamamlamanızın ardından belirlediğiniz alan ile ilgili örnek içerikler ve referanslar oluşturmanız gerekmektedir.
  7. Oluşturduğunuz içerikleri, sektör içerisinde uzman olarak nitelendirebileceğiniz kişilere yönlendirerek, eleştirilerini talep edebilirsiniz. Dijital pazarlama yeni bir sektör olduğu için, insanlar sizinle fikirlerini paylaşacaklardır.
  8. Hizmetlerinizi satmanız için Bionluk, r10, Facebook ve Armut gibi sitelere üye olarak, başlık oluşturabilirsiniz.

Böylece dijital pazarlama alanında siz de artık para kazanmak için gereken bütün koşulları yerine getirmeye başlamış olacaksınız.

Dijital pazarlama geniş bir havuz olarak 2000’li yıllardan itibaren hayatımızın en büyük paydalarından birini oluşturmayı başardı. Bu alan ile birlikte hem kullanıcılar, hem de içerik üreticileri kendilerini, düşüncelerini, yaratıcılıklarını ve dışavurumlarını yapabilecekleri birçok alana sahip olurken, işletmeler de bu yaratıcılıklardan kazanım elde etmek için gereken bütün koşulları bir araya getirmeyi başarmıştır.

Ülkemiz özellikle dijital pazarlama alanında sahip olduğu yetenekli iş uzmanları ile birlikte, sektöre yeni girecek kişilere de ışık tutacak deneyimlere sahne olmaktadır. Siz de bugün dijital pazarlama uzmanı olmak için ilk adımı atabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu